TGT Vize

Ankara Antlaşması



 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Birleşik Krallık toprakları içerisinde yer alan ülkelerde iş yapmasını sağlayan bir anlaşmadır.

Başvurunuz onaylandığı takdirde, İngiltere, İrlanda, İskoçya ve Galler topraklarında kendi işinizi kurarak, aileniz ve kendi geleceğiniz için çok önemli bir adım atabilirsiniz.

1963 yılında Türkiye ile Avrupa Ortak Pazar ülkeleri arasında imzalanmış olan bu anlaşma ile 18 yaşını doldurmuş olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Ankara Anlaşması’na başvurma hakkında sahiptir. Bu anlaşma ile birlikte kendi işinizi kurabilir ya da mevcut olan bir işe ortak olabilirsiniz. Başvurunuzda size bağlı olan aile fertleriniz tam kapsamlı çalışma hakkında da sahip olurlar, kaldı ki herhangi bir işte diledikleri gibi çalışabilirler. Bununla birlikte eğitim ve sağlık hizmetlerinden de ücretsiz olarak faydalanmaya başlarlar.

Ankara anlaşması ile birlikte, ilk başvuruda 1yıl, sonrasında ise 3 yıl oturum ve çalışma izni aldıktan sonra, İngiltere vatandaşlığına başvuru yapabilirsiniz. Bağlayıcı olan tek nokta ise Ankara Anlaşması’na hangi iş ile ilgili başvuru yaptıysanız, o işi yapmak zorunda olmanız. İlk 1 yılın sonunda her ne kadar iş kolunu değiştirme hakkınız olsa da, bu pek de hoş karşılanmayan bir durumdur ve sonrasında 3 yıl yerine 1 yıl ya da 6 ay olarak vizenizi uzatabilirler, bu da haliyle sizler için çok riskli olacaktır. Dolayısıyla yapabileceğinizden emin olduğunuz bir iş ile birlikte başvuru yapmanız çok önemlidir.

Başvuru sırasında en çok dikkat edilen nokta iş planınızdır. Evraklarınızla birlikte konsolosluk ya da elçiliğine sunulması gereken iş planı 4 yılı kapsamalı ve kesinlikle Birleşik Krallık mevzuatına hâkim bir muhasebeci tarafından hazırlanmalıdır. TGT Danışmanlık & Vize olarak İngiltere’ de yerleşik olarak yaşayan, Ankara Anlaşması ve muhasebecilik alanında deneyimli, güncel kanun ve mevzuatlara hâkim uzman kadromuz ile sizi en doğru şekilde yönlendireceğimizden emin olabilirsiniz.

Biz sizleri de İngiltere’ ye yerleştirmek isteriz. Aileniz ve de özellikle çocuklarınızın geleceği için bizimle irtibata geçerek deneyimli danışmanlarımızdan ücretsiz hizmet alabilir, kendiniz ve aileniz için yeni bir yaşama merhaba diyebilirsiniz.

Ankara Antlaşması Son Durum 2019 ve Tüm Detaylar

Hızlı ve sistemli prosedürü ile bilinen Ankara Antlaşması, resmi adıyla The European Community Association Agreement (ECAA), son yıllarda Türk vatandaşlarının yurt dışında yaşam için en çok başvurduğu yolların başında geliyor. Türk pasaportuna sahip ve 18 yaşını doldurmuş herkese başta Birleşik Krallık (İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya) olmak üzere tüm Avrupa’da çalışma ve yaşama şansı tanıyan bu özel antlaşmanın geleceği, 2016’da kararı alınan Brexit ile birlikte sorgulanmaya başladı.

United Kingdom (Birleşik Krallık) hükümeti konuyla ilgili Haziran 2018’de yeni bir yönetmelik yayımlayarak bazı değişikliklere gitti. Peki Ankara Antlaşması’nda son durum ne? Ankara Antlaşması 2019 itibariyle hala geçerli mi? Ankara Antlaşması’nın iptal edilme şansı var mı? Ankara Antlaşması son dakika haberleri neler? Ankara Antlaşması ile İngiltere’ye gitmek zorlaştı mı? EF olarak en sık sorulan soruları Ankara Antlaşması Son Durum 2019 başlığı altında cevaplıyoruz.

Ankara Antlaşması Nedir?

1963 yılında dönemin Avrupa Birliği üyeleri ile Türkiye ve sonradan AB’ye giriş hakkı kazanan bazı ülkeler arasında imzalanan Ankara Antlaşması (ECAA ve Turkish Businessperson Visa olarak da bilinir), reşit olmuş (18 yaşını doldurmuş) tüm Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği üyesi ülkelerde iş kurma ve yaşama hakkı vermiştir. Antlaşmanın günümüzde en sık kullanıldığı ülke İngiltere olup, süresiz oturum izni (Indefinite Leave to Remain – ILR) ve İngiliz vatandaşlığı alma gibi haklar burada kullanılabilmektedir.

Ankara Antlaşması’na Nasıl Başvurulur? Ankara Antlaşması Vizesi Nasıl Alınır?

Ankara Antlaşması başvurusu, birçok açıdan Birleşik Krallık vizesi almaya benzer bir yapıya sahiptir. Birleşik Krallık vizesi (İngiltere vizesi) alımında ihtiyacınız olan pasaport, kimlik, pasaport fotoğrafı, banka hesap dökümleri, sabıka kaydı gibi standart belgeleri bu başvuruda da sunmanız gerekmektedir.

Ankara Antlaşması ile yurt dışında yaşamak için iş kurmak (ofis açmak, serbest çalışmak, vs.) şarttır. Bu nedenle toplayacağınız bu evrakların yanı sıra, kuracağınız işe yönelik pek çok belgenin de teslim edilmesi gereklidir. Ankara Antlaşması vizesi için gerekli evraklar:

•          İş planı: Antlaşmanın kabulü için kritik öneme sahip bu dosyada; misyon, hizmet detayları, fiyatlandırma, pazar araştırması, rakip değerlendirmesi, potansiyel müşteriler, tahmini gelir-gider tabloları, SWOT analizi, gelecek planı gibi sektör özelinde yapılmış detaylı araştırmalar bulunmalıdır. Ankara Antlaşması iş fikirleri için bir iş İngilizcesi kursu düşünebilirsiniz.

•          İngiltere’deki potansiyel müşterilerden referans mektupları

•          Türkiye’de çalışmış ve iş yapmış olduğunuz kişilerden referans mektupları

•          Şirketinize yapmayı düşündüğünüz ve iş planında belirttiğiniz maddi yatırıma sahip olduğunuzu kanıtlayan belgeler

•          Kişisel özgeçmişiniz (CV)

•          Diploma ve sertifika gibi öğrenim belgeleri (İngilizce)

•          İş kurmaya yetkin olduğunuzu kanıtlayacak her türlü destekleyici belgeler (sertifikalar, geçmiş işler, vs.)

•          Oturmayı planladığınız evi tanımlayan bir sayfa

•          Tutmayı planladığınız ofisi tanımlayan bir sayfa

Ankara Antlaşması’na Nereden Başvurulur ve Ankara Antlaşması Başvurusu Ne Kadar Sürer?

Ankara Anlaşması başvurusunu ister Türkiye, ister gideceğiniz ülkeden yapabilirsiniz. Türkiye’den yapılan başvuruların sonuçlanma süresi önceleri 15 gün kadarken, 2018 yılında bu süre ortalama 2 aya kadar yükselmiştir. Yakın zamanda bu sürenin daha da uzaması beklenmektedir. Yurt dışından yapılan başvurular ise ortalama 5-6 ay kadar bir bekleme süresi çıkarmaktadır. Ülkeler başvurusuna cevap bekleyen adaylara bu süre boyunca ülkede konaklama imkânı (masraflar adaylar tarafından karşılanacak şekilde) tanımakta, ancak finansal herhangi bir destekte bulunmamaktadır.

Ankara Antlaşması (ECAA) ile Kazanılan Haklar Nelerdir?

•          Anlaşma yapılan ülkede serbest çalışma, profesyonel ortaklık kurma ve vizesiz serbest dolaşım hakkı

•          Ülke sınırları içerisinde ülke vatandaşlarına sunulan başta sağlık olmak üzere tüm hizmetlerden yararlanma

•          Aile bireylerini yanında götürme olanağı

•          Yurt dışında çalışma durumu yarattığından erkek adaylara askerlik erteleme (askerlik tecil etme) fırsatı

Ankara Antlaşması Başvurusunda Ret Alınma Olasılığı Nedir? Brexit ve Ankara Antlaşması Bağlantılı mı?

Brexit öncesi Ankara Antlaşması sonuçları ret oranının oldukça düşük bir seviyede seyretmekte olduğunu işaret ediyordu. Düzenli hazırlanmış, fizibilitesi yüksek her türlü dosya birkaç hafta içerisinde onaylanmakta ve adaylara sorun çıkarılmamaktaydı. Adayların bir kısmı için mülakat bile talep edilmemekteydi. 2016’da onaylanan Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci Brexit, adayların hayatını epey zorlaştırdı. 2018 ve 2019 senelerinde Ankara Antlaşması başvurusu yapan çok sayıda aday, geri çevrildiğini bildirdi. Ankara Antlaşması ile İngiltere’ye gidenler ve onların yorumlarına göre Ankara Antlaşması ile İngiltere’de çalışmak her geçen gün daha zorlayıcı bir süreci beraberinde getiriyor.

ECAA başvurusundan ret alan adayların turist olarak yurt dışına çıkışı da tehlikeye girmiş durumda. Ülkeler işçi veya yatırımcı olarak kabul etmedikleri kişilerin ülkeye turist olarak girişine de kesinlikle sıcak bakmıyor ve aldığınız ret, sicilinize işleniyor. Turist vizesi başvurularınız da olumsuz dönüş alıyor. Bu anlamda Ankara Antlaşması sonuçları, geleceğinizi belirleyen kritik bir rol oynuyor.

Ankara Antlaşması Başvurusu Kabulü Sonrası Süreç Nasıl İşler?

Ankara Anlaşması için kabul aldıktan sonra 1 ay içinde yaşayacağınız ülkeye yolculuk etmeniz tavsiye edilir. İlk aşamada size verilecek olan çalışma izni 1 yıllıktır. Taşındıktan sonra hızlıca bir muhasebeci ile çalışarak şirket kurulum işlemlerini gerçekleştirmeli ve resmi hale getirmelisiniz. Şirket hayata geçtikten sonra 1 yıl boyunca iş hayatınızı şekillendirmeli ve sunduğunuz iş planı doğrultusunda projelere imza atmalısınız. İlk senenizin sonunda şirket gelirleri, şirket giderleri, banka hesap ekstreleri gibi sayısız belgeyi Home Office diye adlandırılan devlet kurumuna sunacak ve başarı değerlendirmenize göre aşağıdaki üç sonuçtan birini alacaksınız:

•          3 yıllık bir çalışma izni uzatması

•          1 yıllık bir çalışma izni uzatması

•          Uzatma talebinin reddi

Alacağınız iznin uzunluğuna bağlı olarak çalışma sürenizin sonunda tekrar başvurmalı ve aynı işlemlerden geçmelisiniz.

Ankara Antlaşması Süresiz Oturum İzni (Indefinite Leave to Remain) Nasıl Alınır?

Ankara Antlaşması süresiz oturum izni almak, İngiltere’de Mart 2018’e kadar çok daha hızlı ve acısız bir prosedüre sahipti. 4 senesini doldurmuş olan adaylar, 4. senenin sonunda süresiz oturum hakkı için Home Office’e başvurularını iletebiliyor ve finansal olarak tatmin edici bir tablo görüldüğü takdirde bu hakkı kolayca edinebiliyorlardı. Mart 2018’de alınan bir karar ile ECAA vizesiyle Türk vatandaşlarına Birleşik Krallık’ta verilen İngiltere sınırsız oturum haklarının tamamı donduruldu. Başvuru süreci ise “1+3+süresiz” formatından “1+3+3+3…” formatına döndürüldü.

Haziran 2018 ise İngiltere’de yepyeni bir uygulamanın yürürlüğe girmesine sahne oldu. Birleşik Krallık hükümeti, ECAA ile 5 yılını doldurmuş Türk vatandaşlarına şartlı olarak İngiltere’de süresiz oturum hakkı verme kararı aldı. Şartlar ise “Life in the UK” (Birleşik Krallık’ta Yaşam sınavı) ve B1 İngilizce sınavı olarak belirlendi. Buna göre Ankara Antlaşması İngilizcesi büyük önem kazandı ve belirli bir İngilizce seviyesine erişememiş olanların süresiz oturum hakkı kazanamayacağı durumu oluştu. B1 İngilizce yabancı dil sınavı veya Life in the UK sınavında başarısız olduğunuz takdirde sınavlara tekrar kayıt olmanız ve şansınızı yeniden denemeniz gerekecek. Bu açıdan yurt dışı maceranıza başlamadan İngilizcenizi geliştirmeniz çok önemli. İngilizce dil okullarıile bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

İngiltere’de süresiz oturum izni başvurusu için ödenmesi gereken miktar ise £2389 (yaklaşık 20 bin Türk lirası).

Ankara Antlaşması ile İngiliz Vatandaşlığı Alma (İngiltere Vatandaşlığı Alma) Mümkün mü?

Turkish Businessperson Visa (ECAA) ile 5 senenizi tamamlayıp süresiz oturum izni aldığınızda, vatandaşlık kapısını da aralamış olacaksınız. Süresiz oturum izni aldığınız tarihten 1 sene sonra, İngiltere vatandaşlığı başvurusu yapabilir ve resmi olarak İngiltere vatandaşı (İngiliz vatandaşı) olabilirsiniz. Kısacası toplamda 6 senelik bir süreç ile bu mertebeye (İngiliz vatandaşlığı) erişebiliyorsunuz.

Ankara Antlaşması hakkında bilmeniz gereken tüm bilgiler bunlar. Tüm bu aşamalardan geçmek zor veya yorucu geliyorsa, yurt dışı eğitim ile yurt dışında yaşama sürecinizi dilediğiniz zaman, dilediğiniz şekilde kolaylaştırabilirsiniz. Böylece daha az sorumluluk ve daha az stres ile bu yolculuğa çıkmış olursunuz.

Ankara Antlaşması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 1- Ankara Antlaşması Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Ankara Anlaşması vizesi başvuruları kısmen değişiklik göstermesine karşılık maksimum 4-5 ayda sonuçlanmaktadır. Ancak Ankara Anlaşması vize başvurularının sonuçlanma süresi zaman zaman değişebilecektir. Ankara Anlaşması 2-3 aylık bir sürede de sonuçlanabilir.

2- Ankara Antlaşması Başvurum Olumsuz Sonuçlanırsa İtiraz Edebilir Miyim?

Ankara anlaşması vize başvuruları olumsuz sonuçlanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının itiraz hakkı mevcuttur. Ancak Ankara Anlaşması vize başvuru sahibinin vize başvuru geçmişinde olumsuz bir durum ve hali hazırda başka bir vizesi olup süresi bitmiş ise Ankara Anlaşması vize başvuru reddi hakkı ''Appealrights''ı kullanabilir.

3- Ankara Anlaşması İle İngiltere'de Başka Bir İşyerinde Çalışabilir Miyim?

Ankara Anlaşma vizesi başvuruları olumlu sonuçlanmış Türkiye vatandaşları bu vizeleri ile İngiltere'de başka bir iş yerinde çalışma hakları yoktur. Ankara Anlaşması imkânlarından yararlanabilme koşulu olan kendi iş yerini açma uygulaması ihlal edilmemelidir.

Ankara Anlaşması’nın birçok avantajının yanında en büyük avantajlarından biri de eşine ve çocuklarına da vize verilmesi ve bu vizenin çalışma iznini de içeriyor olması. Üstelik bu vize Ankara Anlaşması Vizesi’nin asıl sahibi olarak senin vizenden bile daha iyi ve daha kapsamlı.

Nasıl olur diyeceksin ama öyle. Şöyleki, asıl vize sahibi olarak sen sadece kurduğun işi yapıp fatura kesip vergi vermek durumundayken eşin ya da varsa çalışma yaşındaki çocukların ister kendi işlerini kurabilir isterlerse de bir yerde maaşlı çalışan olarak çalışabilirler. Sen asıl vize sahibi olarak bir yerde maaşlı çalışamazsın fakat eşin ya da çocukların çalışabilir.

4- Ankara Antlaşması İle Hem Kendi İşimde Hem De Başka Bir İşte Çalışabilir Miyim?

Ankara Anlaşma vizesini almış kişiler Ankara anlaşması vizeleri ile İngiltere devletinde hem kendi işlemlerini yapıp hemde ek bir işte çalışmaları anlaşma uyum koşulları gereğince yasak bir uygulamadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Ankara Anlaşması vizeleri ile başka bir firmada ek iş yapamaz. Ankara Anlaşması sahibi farklı bir firmada iş hayatına devam edecek olması halinde ise İngiltere devletinin Oturum İzni belgesini edinmelidir.

5- Ankara Anlaşması Vizesi Başvuruları Sırasında ''Mülakat'' Uygulaması Var Mıdır?

İngiltere devleti ile Türkiye Cumhuriyeti devleti arasında imzalanan ve başvuru sahibine İngiltere vatandaşlığı alma hakkı tanıyan bu anlaşma başvuruları direk olarak İngiltere'ye yapılmaktadır. Türkiye'de bulunan İngiltere Konsolosluklarına ve İngiltere Konsolosluklarının yetkili temsilciliklerine Ankara Anlaşması başvuruları yapılamaz. Bu sebeple, Ankara Anlaşma vizesi başvuruları sırasında ''Mülakat'' uygulaması diğer bir deyişle yüz yüze görüşme bulunmaz.

Ancak İngiltere Konsolosluğunun kısa süreli vize kategorilerine başvuru yapacak kişi ve kişiler İngiltere Konsolosluğu ile mülakat gerçekleştireceklerdir.

6- Ankara Anlaşma Vizesi İle Ailemi İngiltere'ye Götürebilir Miyim?

Ankara Anlaşma vizesi almış kişiler bu anlaşma ile eş ve çocuklarını da vize alma koşuluyla İngiltere'ye getirebileceklerdir. Ankara Anlaşması vizesi almış kişiler eş ve çocukları içinde vize başvurusunda bulunup Ankara anlaşması vizesi almış eşin vize süresi kadar vizelerini alabilirler.

7- Başvuru İçin Sermaye Kişisel Banka Hesabımda Olmak Zorunda Mıdır?

Ankara Anlaşması vize başvuru sürecinde kişinin İngiltere'de kendi şirketini açma koşulu olarak sermayesini Banka Bilgilerinde beyan etmek zorundadır. Ankara Anlaşma vizesi başvuru sahibi sermaye gösterim bilgilerini şahsi hesap bilgilerinde göstermesi gerekirken kişi, Ankara anlaşma vizesi başvuruları için üçüncü bir kişinin Banka bilgilerini paylaşamaz/beyan edemezler.

8- 3. Kişiden Edindiğim Sermaye İle Ankara Antlaşması Başvurusu Yapabilir Miyim?

Ankara Anlaşma vizesi başvuruları için sermaye bildirimi zorunludur. Sermayesini 3. bir kişiden temin etmiş kişiler yazılı olarak paranın ne için verildiğini (Borç, Hediye) bildirmek mecburiyetindedir.